Hoofdmenu openen

Aandachtspunt 11. Plan de oplevering en implementatie

Inhoud

Fase 4: Realisatie en implementatieBewerken

De realisatie is het traject naar een technisch en organisatorisch werkend product. Het resultaat is een operationeel product. Dit traject kan verschillen bij ‘off the shelf’ pakketten en ‘op maat’ gemaakte producten.De implementatie is het opleveren van een operationeel product en de invoering daarvan binnen de eigen organisatie gebeurt in een implementatietraject.


Aandachtspunt 11. Plan de oplevering en implementatieBewerken

Stel een implementatieplan op in samenwerking met de leverancier. Organiseer (samen) de noodzakelijke training van medewerkers. Voor de inrichting van het functionele beheer is het van belang dat de juiste documentatie en handleidingen worden opgeleverd. Spreek ook af hoe de procedures rond eventuele data-migratie van het bestaande naar het nieuwe systeem verlopen.

Test en toets eventueel nogmaals op de afgesproken acceptatiecriteria en herhaal gebruikerstest.

Houd er rekening mee dat er in het gebruik nog zaken boven water kunnen komen. Spreek met de leverancier af hoe de noodzakelijke nazorg, eventueel herstelwerk, restwerk en bug fixes gepland worden.

Realiseer je ook dat er na oplevering waarschijnlijk nog vele opleveringen volgen, vanwege bijvoorbeeld bug fixes of uitbreidingen. Zorg dat de opgedane kennis tijdens het project wordt geborgd zodat deze efficiënt bij volgende releases kan worden ingezet (zie ook fase 6).


Meer lezenBewerken

Volgend aandachtspuntBewerken