Afschrift: verschil tussen versies

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Tekst vervangen door '==Omschrijving== ==Archiefterminologie== ''Bron'' * ANV, lemma 51. ==Relaties== ==Externe verwijzingen== ==Voorbeeld== Categorie:Terminologie')
Regel 1: Regel 1:
 +
==Omschrijving==
 +
 +
 
==Archiefterminologie==
 
==Archiefterminologie==
[[Document]] gelijkluidend aan een ander document, waarnaar het is vervaardigd.
 
 
''Toelichting''
 
* Al tijdens de [[archiefvorming]] kunnen archiefstukken om administratieve redenen worden gekopieerd. In een digitaal systeem gebeurt dat door scannen of imaging. Het product ervan heet [[image]], als de kopie een [[afbeelding]] van het eraan ten grondslag liggende document weergeeft. Het procédé waarbij de lettertekens en symbolen in een document in gecodeerde vorm worden gescand levertslecht een kopie op, als daarna het document weer in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm is op te roepen en te reproduceren. Hier wordt voor beide procédés voorgesteld: [[digitale kopie]].
 
* Een afschrift wordt door de vorm waarin het wordt opgemaakt en door de waarmerking door een bevoegd persoon een [[authentiek afschrift]].
 
* Bijzondere vormen van authentieke afschriften zijn de [[grosse]] (onder b), het [[transsumpt]], een door een notaris in de middeleeuwen vervaardigd authentiek afschrift van een [[akte]] en het [[vidimus]], een akte waarbij een bevoegde autoriteit verklaart een oudere akte te hebben gezien en overeenkomstig te zijn met de na deze verklaring volledig afgeschreven tekst. Zie ook onder [[akte]].
 
* Een bijzondere vorm is voorts de [[transcriptie]]: een afschrift in een ander type schrift of symbolen dan in het document waarnaar het is vervaardigd. Dat laatste kan een tekst in code zijn of in oude schrift. Een afschrift in een afwijkend alfabet of een ander schriftsysteem heeft een [[translitteratie]].
 
  
 
''Bron''
 
''Bron''

Versie van 18 sep 2008 om 21:10

Omschrijving

Archiefterminologie

Bron

Relaties

Externe verwijzingen

Voorbeeld