Archiefbescheiden: verschil tussen versies

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Omschrijving: NEN2082 toegevoegd)
Regel 29: Regel 29:
 
''Bron''
 
''Bron''
 
* [[NEN-ISO 15489:2001]], 3. Termen en definities.
 
* [[NEN-ISO 15489:2001]], 3. Termen en definities.
 +
 +
==== NEN2082:2008  ====
 +
 +
Informatieobject, ongeacht zijn vorm, met de bijbehorende metadata ontvangen of opgemaakt door een
 +
natuurlijke en/of rechtspersoon bij de uitvoering van taken en bewaard om te voldoen aan wettelijke en/of
 +
administratieve eisen en/of maatschappelijke behoeften.
 +
 +
''Toelichting''
 +
 +
Omvat ook een ‘samengesteld archiefstuk’, zoals een [[Rapport|rapport]] of een [[Brief|brief]] met bijlagen. In bepalingen
 +
van Nederlandse archiefrecht komen als synoniemen voor: [[Archiefbescheiden|archiefbescheiden]], ‘bescheiden’, [[Gegeven|gegevens], [[Informatie|informatie]], [[Document|documenten]], [[Gegevensbestand|gegevensbestanden]] en [[Bestand|bestanden]].
 +
 +
''Overgenomen uit''
 +
 +
*[[NEN2082]]
 +
 +
[[Categorie:ANV2003]]
 +
[[Categorie:NEN-norm]]
 +
[[Categorie:NEN-ISO15489]]
 +
[[Categorie:NEN2082-2008]]
  
 
== Relaties  ==
 
== Relaties  ==

Versie van 6 nov 2010 om 17:04

Omschrijving

Archiefterminologie

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)

Zie Archiefstuk.

Overgenomen uit

Lexicon van Nederlandse archieftermen (1983)

Archiefbescheiden (archiefstukken) zijn al die bescheiden die ongeacht hun vorm, naar hun aard bestemd zijn om te berusten onder de instelling, persoon of groep personen die deze heeft ontvangen of opgemaakt uit hoofde van zijn/haar activiteiten of vervulling van zijn/haar taken.

Toelichting

Met "instelling, persoon of groep personen" wordt aangegeven dat niet alleen rechtspersonen en natuurlijke personen archiefbescheiden ontvangen of opmaken, maar dat ook groepen van natuurlijke personen, die als zodanig krachtens Nederlands recht geen rechtspersoonlijkheid bezitten (of orgaan van een rechtspersoon zijn) zulks doen (bijvoorbeeld maatschappen, verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid). Indien men een aantal archiefbescheiden van verschillende redactionele vorm in een beschrijving wil opnemen, dan bedient men zich van "stukken betreffende" in plaats van "archiefstukken betreffende". Zie ook de toelichting onder Dossier.

Overgenomen uit

NEN-ISO 15489

informatie opgemaakt, ontvangen en onderhouden als bewijs en informatie door een organisatie of persoon bij het vervullen van wettelijke verplichtingen of bij zakelijke transacties

Bron

NEN2082:2008

Informatieobject, ongeacht zijn vorm, met de bijbehorende metadata ontvangen of opgemaakt door een natuurlijke en/of rechtspersoon bij de uitvoering van taken en bewaard om te voldoen aan wettelijke en/of administratieve eisen en/of maatschappelijke behoeften.

Toelichting

Omvat ook een ‘samengesteld archiefstuk’, zoals een rapport of een brief met bijlagen. In bepalingen van Nederlandse archiefrecht komen als synoniemen voor: archiefbescheiden, ‘bescheiden’, [[Gegeven|gegevens], informatie, documenten, gegevensbestanden en bestanden.

Overgenomen uit

Relaties

UF:

BT:

NT:

RT:

Externe verwijzingen

Voorbeeld