Archivering: verschil tussen versies

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 3: Regel 3:
 
===Archiefterminologie===
 
===Archiefterminologie===
  
Activiteit binnen de [[archiefvorming]] waarbij [[archiefbescheiden]] op een zodanige wijze in een [[archief]] worden opgenomen dat zij in [[toegankelijke staat]] verkeren.
+
Zie [[Archiveren]].
 
 
''Toelichting''
 
* Het geheel van normen, plannen, procedures en activiteiten van een [[archiefvormer]] met betrekking tot de archivering is het [[archiveringssysteem]]. Synoniem is [[recordkeeping system]].
 
* Minder juist hiervoor is de term records management system, zie onder [[archiefbeheer]].
 
* Registratie (zie onder [[agenda_(II)]]) en archivering tezamen is [[registratuur_(I)]]. Zie voor [[registratuur_(II)]] onder [[archiefbeheer]].
 
* Binnen een archiveringssyteem kunnen gelijktijdig verschillende [[ordeningsstelsel|ordeningsstelsels]] in gebruik zijn.
 
* In meer alledaagse zin is archivering ook: a. het opbergen van stukken in daarvoor bestemde kasten; b. het voor bewaring opslaan van digitale documenten; c. het verplaatsen van semi-statische en statische archiefstukken naar een voor bewaring bestemde ruimte. Een ouderwets synoniem van betekenis a. is [[opleggen]].
 
  
 
''Bron''
 
''Bron''
Regel 39: Regel 32:
  
 
[[Categorie:Terminologie]]
 
[[Categorie:Terminologie]]
 +
[[Categorie:Ontsluiting]]

Versie van 13 jun 2009 om 16:36

Omschrijving

Archiefterminologie

Zie Archiveren.

Bron

  • ANV, lemma 147.

Remano

Verzamelterm voor het geheel van activiteiten dat wordt uitgevoerd door het Archiefsysteem. In meer engere betekenis ook wel gebruikt voor het opnemen van documenten in een archiefsysteem. Het rapport gebruikt de term in de ruimere betekenis.

Bron

Relaties

UF:

BT:

NT:

RT:

Externe verwijzingen

Voorbeeld