Balans: verschil tussen versies

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 9: Regel 9:
 
* [[ANV]], lemma 75.
 
* [[ANV]], lemma 75.
  
 +
====Lexicon van Nederlandse Archieftermen (1983)====
 +
Een '''balans''' is een [[staat]] van bezittingen en schulden, op een bepaald tijdstip opgemaakt om de vermogenstoestand vast te stellen.
 +
 +
''Toelichting''
 +
* Vroeger vormden de proefbalans en saldibalans voorstadia van de ''balans''. Tegenwoordig stelt men een klommenbalans samen, waarop zowel de proef- en saldibalans voorkomen alsmede de gegevens voor de balans en [[winst- en verliesrekening]]. Het Wetboek van Koophandel 1838 verplichtte de ondernemer een balansboek aan te leggen, welke verplichting bij de wijziging van 1922 kwam te vervallen. In het balansboek diende jaarlijks de [[inventaris]] en de balans van de onderneming te worden afgeschreven. In dit [[register]] kan men ook [[winst- en verliesrekening|winst- en verliesrekening]] aantreffen.
 +
 +
''Overgenomen uit''
 +
* [[Lexicon]], lemma 58.
  
 
====Archivistische terminologie (1975)====
 
====Archivistische terminologie (1975)====
Regel 15: Regel 23:
 
''Overgenomen uit''
 
''Overgenomen uit''
 
* [[AT1975]], lemma 32 bis.
 
* [[AT1975]], lemma 32 bis.
 
  
 
==Relaties==
 
==Relaties==

Versie van 4 apr 2011 om 17:35

Omschrijving

Archiefterminologie

Zie Jaarrekening.

Bron

Lexicon van Nederlandse Archieftermen (1983)

Een balans is een staat van bezittingen en schulden, op een bepaald tijdstip opgemaakt om de vermogenstoestand vast te stellen.

Toelichting

  • Vroeger vormden de proefbalans en saldibalans voorstadia van de balans. Tegenwoordig stelt men een klommenbalans samen, waarop zowel de proef- en saldibalans voorkomen alsmede de gegevens voor de balans en winst- en verliesrekening. Het Wetboek van Koophandel 1838 verplichtte de ondernemer een balansboek aan te leggen, welke verplichting bij de wijziging van 1922 kwam te vervallen. In het balansboek diende jaarlijks de inventaris en de balans van de onderneming te worden afgeschreven. In dit register kan men ook winst- en verliesrekening aantreffen.

Overgenomen uit

Archivistische terminologie (1975)

Een balans is een staat van bezittingen en schulden op een bepaald tijdstip opgemaakt om de vermogenstoestand op dat ogenblik vast te stellen.

Overgenomen uit

Relaties

UF:

BT:

NT:

RT:

Externe verwijzingen

Voorbeeld