Concordantie: verschil tussen versies

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '==Omschrijving== ===Archiefterminologie=== Zie Archiefinventaris. ''Bron'' * ANV, lemma 135. ==Relaties== UF: BT: NT: RT: ==Externe verwijzingen== =...')
 
Regel 1: Regel 1:
 
==Omschrijving==
 
==Omschrijving==
  
 +
===Archiefterminologie===
  
===Archiefterminologie===
+
====Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)====
 +
Een '''concordantie''' of '''omnummeringstabel''' is een verwijzingstabel tussen de nummering van de [[beschrijving]]en in de [[inventaris]] en een andere of vervallen nummering.
  
 
Zie [[Archiefinventaris]].
 
Zie [[Archiefinventaris]].
 +
 +
''Toelichting''
 +
* Wanneer de nummering in de [[archiefinventaris]] niet overeenstemt met de volgorde waarin [[archiefstuk]]ken en [[archiefbestanddeel|archiefbestanddelen]] materieel zijn gerangschikt of andersom, wanneer de archiefinventaris niet van een doorlopende nummering is voorzien, maakt men gebruik van een omnummeringstabel of concordans of concordantie.
 +
* Hetzelfde is het geval wanneer een [[archiefinventaris]] door een nieuwe wordt vervangen: eventuele verwijzingen in onderzoeksresultaten naar de vervallen [[nummer]]s blijven dan controleerbaar.
  
 
''Bron''
 
''Bron''
 
* [[ANV]], lemma 135.
 
* [[ANV]], lemma 135.
 +
 +
 +
====Lexicon van Nederlandse archieftermen (1983)====
 +
Een '''concordans''' is een staat waarin de volgens verschillende systemen toegekende (inventaris)nummers naar elkaar verwijzen.
 +
 +
''Nadere toelichting''
 +
* De term '''concordans''' is een germanisme en dient vermeden te worden. (Opm. van: [[Gebruiker:Archivarius|Archivarius]] 28 dec 2010 20:23 (UTC))
 +
 +
''Overgenomen uit''
 +
* [[Lexicon]], lemma 111.
 +
 +
 +
====Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven (1898)====
 +
Bij het voorbereiden der nieuwe inventarisatie is het van belang den [[inventaris]] der vroegere ordening te bewaren en daarin bij elk [[nummer|nommer]] te verwijzen naar het [[nummer|nommer]] van den nieuwen [[inventaris]].
 +
 +
''Toelichting''
 +
* Aangezien de aanhalingen in oudere werken en de aanteekeningen der archiefonderzoekers veelal berusten op den volgens het vroegere systeem geordenden [[inventaris]] of [[catalogus]], en de [[archivaris]] anders de [[stuk]]ken, die hem met verwijzing naar den ouden inventaris worden gevraagd, niet gemakkelijk zou kunnen vinden, is het noodig dien ouden inventaris of catalogus te bewaren en daarin bij elk [[nummer|nommer]] de verwijzing naar het [[nummer|nommer]] van den nieuwen [[inventaris]] aan te brengen.
 +
 +
''Bron''
 +
* [[Handleiding]], § 24, laatste alinea.
 +
  
 
==Relaties==
 
==Relaties==
Regel 24: Regel 51:
  
 
[[Categorie:Terminologie]]
 
[[Categorie:Terminologie]]
 +
[[Categorie:ANV2003]]
 +
[[Categorie:Lexicon1983]]
 +
[[Categorie:Handleiding1898]]

Versie van 28 dec 2010 om 22:23

Omschrijving

Archiefterminologie

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)

Een concordantie of omnummeringstabel is een verwijzingstabel tussen de nummering van de beschrijvingen in de inventaris en een andere of vervallen nummering.

Zie Archiefinventaris.

Toelichting

  • Wanneer de nummering in de archiefinventaris niet overeenstemt met de volgorde waarin archiefstukken en archiefbestanddelen materieel zijn gerangschikt of andersom, wanneer de archiefinventaris niet van een doorlopende nummering is voorzien, maakt men gebruik van een omnummeringstabel of concordans of concordantie.
  • Hetzelfde is het geval wanneer een archiefinventaris door een nieuwe wordt vervangen: eventuele verwijzingen in onderzoeksresultaten naar de vervallen nummers blijven dan controleerbaar.

Bron

  • ANV, lemma 135.


Lexicon van Nederlandse archieftermen (1983)

Een concordans is een staat waarin de volgens verschillende systemen toegekende (inventaris)nummers naar elkaar verwijzen.

Nadere toelichting

  • De term concordans is een germanisme en dient vermeden te worden. (Opm. van: Archivarius 28 dec 2010 20:23 (UTC))

Overgenomen uit


Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven (1898)

Bij het voorbereiden der nieuwe inventarisatie is het van belang den inventaris der vroegere ordening te bewaren en daarin bij elk nommer te verwijzen naar het nommer van den nieuwen inventaris.

Toelichting

  • Aangezien de aanhalingen in oudere werken en de aanteekeningen der archiefonderzoekers veelal berusten op den volgens het vroegere systeem geordenden inventaris of catalogus, en de archivaris anders de stukken, die hem met verwijzing naar den ouden inventaris worden gevraagd, niet gemakkelijk zou kunnen vinden, is het noodig dien ouden inventaris of catalogus te bewaren en daarin bij elk nommer de verwijzing naar het nommer van den nieuwen inventaris aan te brengen.

Bron


Relaties

UF:

BT:

NT:

RT:

Externe verwijzingen

Voorbeeld