Dagboek: verschil tussen versies

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
==Wat is dit?==
 
==Wat is dit?==
  
===Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)===
+
===Archiefterminologie===
 +
 
 +
====Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)====
 
'''Dagboek (I)''' is:
 
'''Dagboek (I)''' is:
  

Versie van 13 nov 2010 om 17:01

Wat is dit?

Archiefterminologie

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)

Dagboek (I) is:

Register waarin een persoon in chronologische volgorde zijn handelingen, belevenissen of gevoelens vastlegt.

Toelichting

Bron


Dagboek (II) is:

Register waarin in chronologische volgorde gegevens worden vastgelegd betreffende handelingen en gebeurtenissen die veranderingen veroorzaken in de grootte en samenstelling van bestanddelen van vermogen.

Toelichting

  • Het dagboek (II) kan gesplitst zijn overeenkomstig de bestanddelen: kas-, bank-, giroboek (al dan niet gecombineerd), inkoopboek, verkoopboek, en voor zaken die in geen ander register worden opgenomen het memoriaal of diverse-postenboek.
  • In de kameralistische boekhouding, tot ca. 1980 het type boekhouding bij uitstek van de lagere overheid en van veel instellingen die landgoederen beheerden, heette het dagboek journaal (II); de gegevens in het journaal werden volgens de posten van de begroting en van de rekening (I) overgenomen in een manuaal of grootboek (II) (onder b.).
  • In de commerciële enkele boekhouding, voornamelijk bij kleinere bedrijven in gebruik werden gegevens uit de dagboeken overgebracht naar de rekeningen-courant van debiteuren en crediteuren en naar de rekeningen of rekeningen-courant van elk soort goederen waarin gehandeld wordt.
  • In de commerciële dubbele boekhouding worden de afzonderlijke gegevens in de dagboeken gesplitst in debet- en creditposten en periodiek volgens deze splitsing overgebracht naar een chronologisch register, journaal (III) genaamd, dat voor elke post terugverwijst naar de posten in de dagboeken en verder verwijst naar de grootboekrekeningen (of hoofden van rekening, dat zijn uitsplitsingen per vermogensbestanddeel) in het grootboek (II) (onder a.), waarheen de gegevens vervolgens worden overgebracht. De gegevens uit de dagboeken werden bovendien verwerkt in afzonderlijke debiteuren- en crediteurenregisters. Door de automatisering is dit type journaal overbodig geworden, maar het dubbelboekhoudsysteem is algemeen in gebruik, ook bij de overheid.

Bron

Relaties

Externe verwijzingen

Voorbeeld