Herkomstbeginsel: verschil tussen versies

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '==Omschrijving== === Archiefterminologie === ====Lexicon van Nederlandse Archieftermen (1983)==== Het begrip '''herkomstbeginsel''' is samengesmolten met het begrip ...')
 
k
Regel 34: Regel 34:
 
[[Categorie:Lexicon1983]]
 
[[Categorie:Lexicon1983]]
 
[[Categorie:Basisbegrippen]]
 
[[Categorie:Basisbegrippen]]
 +
[[Categorie:NAT1962]]

Versie van 28 dec 2010 om 00:01

Omschrijving

Archiefterminologie

Lexicon van Nederlandse Archieftermen (1983)

Het begrip herkomstbeginsel is samengesmolten met het begrip bestemmingsbeginsel.

Toelichting

  • De definitie van het begrip bestemmingsbeginsel van het Lexicon is in de plaats gekomen van de definities van herkomstbeginsel en bestemmingsbeginsel van de Nederlandse Archiefterminologie tezamen. De zeer nauwe samenhang tussen deze definities maakte een combinatie tot één gewenst.


Nederlandse Archiefterminologie (1962)

Het herkomstbeginsel is het beginsel, dat ieder archiefstuk behoort te worden teruggebracht tot het archief, waaruit het afkomstig is en in dat archief op zijn oorspronkelijke plaats.

Toelichting

  • Het hier geformuleerde beginsel is één van de grondslagen van de Handleiding (zie de toelichting bij § 8 op blz. 16).
  • De naam herkomstbeginsel is hieraan voor het eerst gegeven door Mr. S. Muller Fz. in 1908, toen bij het als volgt omschreef: "Het herkomstbeginsel is de methode van archiefregeling, volgens welke elk stuk wordt gebracht tot het archief en tot de afdeeling van het archief, waartoe het, toen het archief nog een levend organisme was, laatstelijk heeft behoord". (Ned. Archievenblad 1908/1909, blz. 14).
  • Het is beperkter van werking dan het bestemmingsbeginsel, in zoverre het alleen van toepassing kan zijn op reeds gevormde archieven. De werking ten aanzien van het afzonderlijke bestanddeel gaat evenwel verder: het bepaalt niet alleen, in welk archief het behoort, maar ook op welke plaats in dat archief.

Overgenomen uit


Relaties

RT: Bestemmingsbeginsel

Externe verwijzingen

Een uitgebreide toelichting over de ontwikkeling van het begrip herkomstbeginsel en de daarmee samenhangende ordeningsbeginselen is beschreven in het boek:

  • Het land van herkomst / Een bundel van artikelen rond het herkomstbeginsel / samengesteld door P.J. Horsman en J.P. Sigmond - 's-Gravenhage : Stichting Archief Publikaties, 1984. - 144 p.; 24 cm.