Huisarchief

Uit ArchiefWiki
Versie door MC Engels (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2014 om 14:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springenInternationale terminologie[bewerken]

Omschrijving[bewerken]

Archiefterminologie[bewerken]

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)[bewerken]

Een huisarchief is een overgeleverde combinatie van archieven van personen, die hetzelfde perceel of landgoed hebben bewoond.

Zie Archief.

Overgenomen uit


Lexicon van Nederlandse archieftermen (1983)[bewerken]

Een huisarchief is een overgeleverde combinatie van archieven van personen of van families die hetzelfde huis (kasteel of landgoed) hebben bewoond.

Toelichting

  • In een huisarchief kan men familiearchieven en zelfs huisarchieven aantreffen, die daarin door vererving zijn terechtgekomen.

Overgenomen uit


Nederlandse Archiefterminologie (1962)[bewerken]

Een huisarchief is een overgeleverde combinatie van persoonlijke of familiearchieven, afkomstig van personen of families, die hetzelfde huis (kasteel of landgoed) hebben bewoond.

Toelichting

  • Bij een familiearchief wordt het verband tussen de bestanddelen bepaald door de familierelaties; bij een huisarchief door de omstandigheid, dat de bestanddelen in een bepaald huis zijn achtergebleven.

Overgenomen uit


Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven (1898)[bewerken]

Een huisarchief is een conglomeraat van papieren en stukken, welke de verschillende bewoners van een huis of kasteel, als private personen of in verschillende functiën, soms zelfs als verzamelaars van curiosa, in handen hebben gekregen en bewaard.

Toelichting

  • De stukken van een [familie- of] huisarchief vormen geen geheel, zij zijn meermalen op de meest zonderlinge wijze bijeengekomen en missen het organisch verband van een archief in de beteekenis, daaraan in deze handleiding gegeven. De regels voor gewone archieven kunnen daarom op familie- of huisarchieven niet toegepast worden.

Overgenomen uit

Relaties[bewerken]

UF:

BT:

NT:

RT:

Externe verwijzingen[bewerken]

Voorbeeld[bewerken]