Structuurbeginsel: verschil tussen versies

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 3: Regel 3:
 
===Archiefterminologie===
 
===Archiefterminologie===
 
Beginsel dat ieder [[archief]] een geheel is met een structuur, bepaald door de [[archiefvorming]].
 
Beginsel dat ieder [[archief]] een geheel is met een structuur, bepaald door de [[archiefvorming]].
 +
 +
''Toelichting''
 +
* De oorspronkelijke, door de [[archiefvormer]] bepaalde structuur heet ook de [[oude orde]]; deze kan afwijken van de oorspronkelijke opzet van een expliciet of impliciet [[ordeningsplan]]. Een aldus afwijkende structuur wordt in het algemeen bepaald door de laatste ordeningsactiviteit van de archiefvormer.
 +
* Het verstoren van de structuur leidt tot een verlies van informatie doordat archiefbescheiden van hun context worden losgemaakt en daardoor niet meer juist kunnen worden geïnterpreteerd. Ook aan deze definitie was in het verleden dan ook een voorschrift tot [[restauratie (I)]] verbonden (zie onder [[bestemmingsbeginsel]]). Zie voor [[restauratie (II)]].
 +
* Bestemmingsbeginsel en structuurbeginsel gezamelijk worden in het buitenland als één begrip weergegeven: respect des fonds, Provenienzprinzip, principle of provenance.
  
 
''Bron''
 
''Bron''
Regel 15: Regel 20:
  
 
==Voorbeeld==
 
==Voorbeeld==
 
  
 
[[Categorie:Terminologie]]
 
[[Categorie:Terminologie]]

Versie van 11 jun 2009 om 23:11

Omschrijving

Archiefterminologie

Beginsel dat ieder archief een geheel is met een structuur, bepaald door de archiefvorming.

Toelichting

  • De oorspronkelijke, door de archiefvormer bepaalde structuur heet ook de oude orde; deze kan afwijken van de oorspronkelijke opzet van een expliciet of impliciet ordeningsplan. Een aldus afwijkende structuur wordt in het algemeen bepaald door de laatste ordeningsactiviteit van de archiefvormer.
  • Het verstoren van de structuur leidt tot een verlies van informatie doordat archiefbescheiden van hun context worden losgemaakt en daardoor niet meer juist kunnen worden geïnterpreteerd. Ook aan deze definitie was in het verleden dan ook een voorschrift tot restauratie (I) verbonden (zie onder bestemmingsbeginsel). Zie voor restauratie (II).
  • Bestemmingsbeginsel en structuurbeginsel gezamelijk worden in het buitenland als één begrip weergegeven: respect des fonds, Provenienzprinzip, principle of provenance.

Bron

Relaties

Externe verwijzingen

RT: Bestemmingsbeginsel

Voorbeeld