Aandachtspunt 12. Evalueer het project

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fase 5: Evalueer[bewerken]

Het is belangrijk om na afloop van een project de tijd en motivatie te vinden voor een evaluatie. Niet om een schuldvraag te beantwoorden of om straatjes schoon te vegen. Het doel van een evaluatie is om leerpunten te verzamelen en opgedane kennis en ervaring te delen.


Aandachtspunt 12. Evalueer het project[bewerken]

Bereid een evaluatie voor en bepaal welke vragen je aan de orde wilt stellen. Maak daarbij onderscheid tussen inhoudelijke en procesmatige punten. Plan vervolgens zowel een evaluatiemoment voor de interne organisatie, met de functioneel beheerder, gebruikers en opdrachtgever maar ook extern met de leverancier(s).

Kijk niet alleen naar wat mis is gegaan maar focus ook op wat goed ging en wat (nog) beter kan. Soms is het anders verlopen dan gepland. Wat ging er anders dan gepland en wat was daarvan de oorzaak? Wat is het resultaat?

Bepaal in beide evaluaties of het project heeft opgeleverd wat er van verwacht werd (dit geldt ook voor de evaluatie van tussentijdse fasen in het proces).

Gebruik de projectgroep voor evaluaties.

Bespreek of het proces leidt tot nieuwe inzichten ten aanzien van het beleid. Welke consequenties heeft dit project voor het informatie(beleids)plan?

Deel de resultaten van de evaluatie met anderen!

Meer lezen[bewerken]


Volgend aandachtspunt[bewerken]

>> Door naar Fase 6 - Aandachtspunt 13. Doe aan actief leveranciersmanagement