Aandachtspunt 4. Formuleer functionele en technische eisen

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fase 2 : Onderzoek en oriëntatie[bewerken]

In deze fase krijg je inzicht in de wensen en eisen van de eigen organisatie en het aanbod van de verschillende marktpartijen.


Aandachtspunt 4. Formuleer functionele en technische eisen[bewerken]

Formuleer op basis van de wensen en eisen uit stap 2 de functionele en technische eisen. Functionele eisen beschrijven wat een softwaresysteem moet doen, de technische eisen beschrijven de manier waarop dat technisch wordt gerealiseerd. Een verhelderende methode is om daarbij use cases te gebruiken. Een use case definieert op een heldere manier welk probleem opgelost moet worden. In ieder geval is het van belang om de use cases desnoods tot de laatste letter uit te schrijven zodat elke leverancier begrijpt wat je bedoelt, hier eventueel aanpassingen op kan voorstellen, of zijn/haar visie hier op kan geven.

Formuleer daarnaast ook de niet-functionele eisen. Deze eisen betreffen niet de functies van een softwaresysteem maar eisen op het gebied van bruikbaarheid, betrouwbaarheid, prestaties en ondersteuning. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan over performance, diensten/service, onderhoud, kwantificeren van gebruik, eigendom van data en de database en/of software, de uitwisselbaarheid van data, etc.


Meer lezen[bewerken]


Volgend aandachtspunt[bewerken]

>> Door naar Fase 2 - Aandachtspunt 5. Doe marktonderzoek