Aandachtspunt 5. Doe marktonderzoek

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fase 2 : Onderzoek en oriëntatie[bewerken]

In deze fase krijg je inzicht in de wensen en eisen van de eigen organisatie en het aanbod van de verschillende marktpartijen.


Aandachtspunt 5. Doe marktonderzoek[bewerken]

Doe een oriënterend onderzoek op basis van beschikbare informatie, stel vragen aan leveranciers en vergeet niet bij collega archiefdiensten navraag te doen. Neem contact op met gebruikers(verenigingen) en vraag naar ervaringen van andere klanten en onderzoek ook of je wellicht samen kunt optrekken.

Stel op basis van deze oriëntatie een longlist op en stuur deze partijen een ‘Request for Information’. Denk bij zo'n informatievraag niet alleen aan ‘harde informatie’ maar vraag ook naar de mentaliteit en de visie van het bedrijf. Realiseer je goed dat je in de meeste gevallen een meerjarige relatie aangaat met de leverancier.

Vraag hoe anderen in de sector dit of een vergelijkbaar vraagstuk hebben aangepakt en blijf ook open denken over oplossingen buiten IT of met behulp van reeds aanwezige software/hardware.

Voorbeelden: In de loop van 2015 wordt door de Vereniging Zeeuwse Gemeenten ism het Zeeuws Archief en gesteund door Archief 2020 een marktverkenning uitgevoerd op de mogelijkheden van een E-depot en een eerste vergelijking op de markt.

Volgend aandachtspunt[bewerken]

>> Door naar Fase 3 - Aandachtspunt 6. Doe een offertevraag “Request for proposal”