Aandachtspunt 9. Wees actief betrokken bij de realisatie

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fase 4: Realisatie en implementatie[bewerken]

De realisatie is het traject naar een technisch en organisatorisch werkend product. Het resultaat is een operationeel product. Dit traject kan verschillen bij ‘off the shelf’ pakketten en ‘op maat’ gemaakte producten.De implementatie is het opleveren van een operationeel product en de invoering daarvan binnen de eigen organisatie gebeurt in een implementatietraject.


Aandachtspunt 9. Wees actief betrokken bij de realisatie[bewerken]

Realiseer je goed dat gedurende het project bijstellingen nodig kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om vast te leggen hoe je met tussentijdse wijzigingen omgaat en leg meerwerk of wijziging van specificaties schriftelijk vast met de leverancier(s) gedurende het realisatietraject. Maak afspraken over de praktische samenwerking (day-to-day basis) en ben (pro-)actief betrokken in het hele traject. Wacht niet af tot de leverancier met iets komt maar houd zowel binnen je eigen organisatie als naar de leverancier toe, de vinger aan de pols.

Maak afspraken over opleverdata en wat er opgeleverd wordt zo concreet mogelijk en controleer regelmatig of de afspraken worden nagekomen. De eerder genoemde use-cases zijn hierbij een heel goed hulpmiddel. Use-cases maken projectonderdelen kleiner en SMARTer.

In sommige projecten kun je tijdens de realisatie al werkende onderdelen bekijken en beoordelen. Als die kans bestaat, grijp die dan. Je kunt daar ook om vragen. Dat biedt de mogelijkheid om ook tussentijds feedback te geven.


Meer lezen[bewerken]


Volgend aandachtspunt[bewerken]

>> Door naar Fase 4 - Aandachtspunt 10. Test!