Archiefruimte

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springenInternationale terminologie[bewerken]

Omschrijving[bewerken]

Archiefterminologie[bewerken]

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)[bewerken]

Een archiefruimte is een

Archiefdepot bestemd voor de bewaring door de archiefvormer van recente archiefbescheiden.

Toelichting

  • Het betreft dus archiefbescheiden deel uitmakend van archieven in de dynamische, semi-statische (semi-dynamische) of recente statische fase.
  • Verwant met de archiefruimte is het tussenarchief, bestemd voor de bewaring van archieven in de semi-statische en recente statische fase en eventueel voor de archiefbewerking. Deze staat soms onder beheer van de archiefvormer, soms onder dat van de archivaris. Een hulparchief of hulpdepot is een archiefruimte of archiefbewaarplaats buiten het eigen gebouw.

Bron

  • ANV, lemma 154.


Wet- en regelgeving[bewerken]

Archiefwet 1995[bewerken]

Een archiefruimte is een ruimte, bestemd of aangewezen voor de bewaring van archiefbescheiden van een overheidsorgaan in afwachting van hun overbrenging naar een archiefbewaarplaats.

Toelichting

  • De Archiefregeling stelt eisen omtrent de bouw, verbouwing, inrichting en verandering van de inrichting van archiefruimten met betrekking tot de plaats van vestiging, bouwkundige voorzieningen, brandpreventie en het klimaat van gebouwen, waarin een archiefruimte is of wordt gevestigd.

Overgenomen uit

Normen en standaarden[bewerken]

Remano[bewerken]

Ruimten die zijn bedoeld voor de opslag van archiefdocumenten binnen de organisatie. Tot archiefruimten worden gerekend eventueel aanwezige depots voor de bewaring van archiefdocumenten op papier en transportabele gegevensdragers (foto, film, CD’s, audio en video banden), maar ook de automatiserings- en serverruimten voor de bewaring van digitale documenten. Zie ook archiefbewaarplaats, digitaal depot.

Bron


Relaties[bewerken]

Externe verwijzingen[bewerken]

Voorbeeld[bewerken]