Archivistische beschrijving

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springenInternationale terminologie[bewerken]

Wat is dit?[bewerken]

Archiefterminologie[bewerken]

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)[bewerken]

Een archivistische beschrijving is

a. Het opsommen van beschrijvingselementen.

b. Aantekening van het resultaat van de activiteit als onder a. ten aanzien van één archief, archiefafdeling, archiefbestanddeel of archiefstuk.

Toelichting

  • Een combinatie van beschrijvingen als onder b. op verschillende beschrijvingsniveaus (zie onder beschrijvingselement heet een meer-niveaubeschrijving. ISAD(G) geeft een handleiding om de gegevens systematisch over de niveaus te verdelen. Deze wijken op enkele details af van wat in Nederlandse archiefinventarissen gebruikelijk is.
  • De aantekening als onder b. wordt vaak als fiche aangeduid. De functie ervan wordt tegenwoordig meestal vervuld door een invoerscherm.
  • Een samenvattende beschrijving van een archiefbestanddeel, dat uit meer archiefstukken bestaat die eveneens worden beschreven, heet een hoofdbeschrijving. De specificatie per archiefstuk is een deelbeschrijving. Mutatis mutandis is dit ook het geval met een serie archiefbestanddelen met een gemeenschappelijke eigenschap. Kenmerken die uit de context blijken worden gewoonlijk weggelaten, bijvoorbeeld de naam van de geadresseerde in een serie ingekomen brieven, en veelal het ontwikkelingsstadium.
  • Het object van beschrijving is een beschrijvingseenheid.
  • Zie ook onder nadere toegang. Het vervaardigen van nadere toegangen valt overigens niet onder deze definitie.

Bron

  • ANV, lemma 130.


Normen en standaarden[bewerken]

ISAD(G) Algemene Internationale Norm voor Archivistisch Beschrijven (2004)[bewerken]

Archivistische beschrijving (engels: archival description). Het maken van een nauwkeurige representatie van een beschrijvingseenheid en, indien aanwezig, de samenstellende delen waaruit die eenheid bestaat, door het opnemen, analyseren, rangschikken en vastleggen van informatie die dient tot identificatie, beheer, lokalisatie en verklaring van archiefmateriaal, en van de context en de archiefsystemen waaruit het materiaal is voorgekomen. Deze term beschrijft ook de producten van het proces.

Overgenomen uit

  • ISAD(G), verklarende lijst van termen gebruikt in de Algemene Regels p. 7-9.Relaties[bewerken]

UF:

BT:

NT:

RT:

Externe verwijzingen[bewerken]

Voorbeeld[bewerken]