Authenticiteit

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springenInternationale terminologie[bewerken]

Omschrijving[bewerken]

Archiefterminologie[bewerken]

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)[bewerken]

Eigenschap van een archiefstuk dat de integriteit vaststaat als gevolg van een controleerbare wijze van archiefvorming, overlevering, bewaring en raadpleging.

Toelichting

  • De controleerbaarheid ligt in de aanwezigheid en de status van andere documenten die de context, de toegepaste apparatuur en programmatuur en de metagegevens van het archiefstuk waarborgen. (Zie voor metagegevens onder informatiesysteem. Mutatis mutandis is dit van toepassing zowel voor klassieke als voor digitale archiefbescheiden. Bij klassieke archiefstukken zijn de context- en metagegevens vaak in het stuk besloten. Dit geldt bij uitstek als het om authentieke akten (zie onder akte) of andere gewaarmerkte archiefstukken (afschrift, uittreksel, vertaling) gaat. De term authentiek heeft in dit verband een specifieke betekenis.

Bron


Remano[bewerken]

Kwaliteitsattribuut van een document, waardoor aangetoond kan worden dat het document is wat het beweert te zijn, dat het is gemaakt of verzonden door de persoon of organisatie die beweert het te hebben gemaakt of verzonden en dat het is gemaakt en verzonden op het tijdstip als aangegeven op het document.

Bron

Relaties[bewerken]

Externe verwijzingen[bewerken]

Voorbeeld[bewerken]