Bewaarniveau

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen



Internationale terminologie[bewerken]

Omschrijving[bewerken]

Archiefterminologie[bewerken]

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)[bewerken]

Het bewaarniveau is het

Bestuurlijk, organisatorisch of administratief niveau van een archiefvormer van welke bij de selectie (onder a.) van archiefbestanddelen met dezelfde inhoud als de archiefbestanddelen van andere archiefvormers binnen of buiten dezelfde organisatie die archiefbestanddelen blijven worden bewaard, terwijl de overeenkomstige archiefbestanddelen van de andere archiefvormers worden vernietigd.

Toelichting

  • De beslissing omtrent het bewaarniveau wordt genomen bij de waardebepaling. Men houdt daarbij rekening met de bewijskracht van de archiefbestanddelen, die bij identieke inhoud niet gelijk behoeft te zijn, en de mater waarin de gegevens in de archiefstukken samengevat of gedetailleerd zijn, en voorts met de bruikbaarheid. Bijvoorbeeld gegevens in bewijskrachtige papieren archiefstukken kunnen in een digitaal systeem beter bruikbaar zijn; beide categorieën worden dan bewaard.
  • Het principe werkt zowel binnen een grotere organisatie als tussen organisaties die ten opzicht van elkaar in een bepaalde staatkundige relatie (ministerie - provincie - gemeente) of hiërarchische verhouding (zelfstandige onderdelen van een ministerie of van een industrieel concern- staan: voorbereiding, besluitvorming, uitvoering, controle, leveren te dele inhoudelijk gelijke archiefbestanddelen op.

Bron

  • ANV, lemma 119.

Relaties[bewerken]

UF:

BT:

NT:

RT:

Externe verwijzingen[bewerken]

Voorbeeld[bewerken]