Digitale duurzaamheid

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springenInternationale terminologie[bewerken]

Omschrijving[bewerken]

Algemeen[bewerken]

Digitale duurzaamheid is het voor de lange termijn bruikbaar houden van digitale documenten. Binnen digitale duurzaamheid wordt op drie niveau's naar de toegankelijkheid gekeken:

  1. De gegevensdrager, bijvoorbeeld de harde schijf, floppy, CD, etc. Bij de gegevensdragers bestaat het risico dat de drager fysiek kapot gaat, waardoor de informatie die erop staat verloren gaat, en het risico dat de gegevensdrager verouderd raakt. Nog maar weinig recent aangeschafte computers bevatten floppydrives of zipdrives, en veel netbooks worden inmiddels zonder CD/DVD-speler verkocht.
  2. Het digitale bestand, de bit-stream die op de gegevensdrager staat. Zelf-gebrande CD's beginnen, ook als ze goed bewaard worden, na een jaar of 5 al hun informatie te verliezen, zelf-gebrande DVD's zelfs al na 2 jaar. Floppy's houden het wat langer vol, maar ook daar ebt de magnetische lading langzaam weg, waardoor het bestand niet meer te openen of te kopiëren is.
  3. Het digitale document, datgene wat getoond moet worden aan een gebruiker zodat deze toegang krijgt tot de in het document opgeslagen informatie. Zelfs wanneer de gegevensdrager nog bruikbaar en leesbaar is, en wanneer het digitale bestand nog volledig intact is, kan de informatie onleesbaar zijn wanneer de benodigde software om het bestand te bekijken niet meer voorhanden is, of wanneer niet achterhaald kan worden met welke software een document bekeken moet worden.

Remano[bewerken]

Verzamelbegrip voor het geheel van maatregelen te nemen om een archiefsysteem zodanig in te richten dat het in staat is digitale archiefdocumenten op een betrouwbare wijze te beheren, zolang als dat voor de organisatie of voor de maatschappij noodzakelijk is. Specifiek: een programma onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse zaken en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gericht op het inrichten van betrouwbare archiefsystemen bij de overheid.

Bron

Relaties[bewerken]

Externe verwijzingen[bewerken]

Voorbeeld[bewerken]