Handleiding

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Titelbeschrijving[bewerken]

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
Handleiding - 2e druk - 1921

Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven : ontworpen in opdracht van de Vereeniging van Archivarissen in Nederand / door Mrs. S. Muller Fz., J.A. Feith en R. Fruin Th.Az. - Groningen : Erven B. van der Kamp, 1898. - iv, 156 p. ; 23 cm.

Inhoud[bewerken]

De 'Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven' is de eerste codificatie van de archiefwetenschap, bevattend een standaardmethode voor het inventariseren van archieven. Het kernconcept is het respect des fonds of herkomstbeginsel, gekoppeld aan een respect voor de oude orde. Deze uitgangspunten zijn inmiddels wereldwijd aanvaard.

De Handleiding bestaat uit 100 paragrafen - en werd dan ook wel 'de honderd regels' genoemd - , verdeeld over zes hoofdstukken:

De Handleiding is formeel geen terminologie of lexicon, maar bevat wel van zo'n 80 begrippen een definitie of omschrijving. Tot het verschijnen van de eerste Nederlandse Archiefterminologie in 1962 werd de Handleiding wegens deze beschrijvingen wel als terminologie gebruikt.

Betekenis[bewerken]

Het in 1898 verschenen werk is vele decennia lang hét leerboek geweest voor archivarissen in Nederland en daarbuiten, en werd a bible for modern archivists genoemd. Het werk is thans als praktische handleiding verouderd, maar is als naslagwerk nog bruikbaar.

Verspreiding[bewerken]

De Handleiding is vertaald in het Duits (1905), Italiaans (1908), Frans (1910), Bulgaars (1912), Engels (1940), Chinees (1959) en het Portugees (1960).

In 1921 verscheen een vrijwel ongewijzigde herdruk. Hoewel in 1938 reeds uitverkocht, werd pas een 1967 een volgende - fotografische - herdruk uitgegeven.

Het boek Tekst en context van de Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven van 1898, van de auteurs P.J. Horsman, F.C.J. Ketelaar en Th.H.P.M. Thomassen bevat een uitgebreide historische toelichting op het ontstaan, de conceptuele uitgangspunten en de verspreiding van de Handleiding. Het bevat ook de integrale tekst van de tweede druk uit 1921, als fotografische herdruk. Ook van de Engelse vertaling is een nieuwe uitgave verschenen, eveneens met een nieuwe toelichting. Dit werk, Manual for the Arrangement and Description of Archives, verscheen in 2003 als deel in de Archival Classics Series van de Society of American Archivists.