Lexicon

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Titelbeschrijving[bewerken]

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
Lexicon van Nederlandse Archieftermen - 1983

Lexicon van Nederlandse archieftermen / door Commissie Archiefterminologie van de Vereniging van Archivarissen in Nederland - 's-Gravenhage : Stichting Archief Publikaties, 1983. - 62 p. ; 24 cm.

Inhoud[bewerken]

Ontwikkelingen in de archivistiek maakten een herziening van de bestaande Nederlandse Archiefterminologie uit 1962 wenselijk. Het Lexicon sluit nauw aan bij de opzet van deze Archiefterminologie. De opzet is eveneens systematisch, terwijl in de definiëring zeer exact is verwezen naar de overeenkomsten met definities van de terminologie van 1962. Het Lexicon bevat uitsluitend termen te gebruiken bij het beschrijven van archiefbescheiden, met de daarbij onmisbare onderbouw aan hoofdbegrippen en ordeningsbegrippen en -methoden.

De 114 termen zijn systematisch ingedeeld naar de volgende (hoofd)rubrieken:

Een alfabetische index geeft toegang tot in totaal 310 termen.

Betekenis[bewerken]

Als verplicht lesmateriaal van de Rijksarchiefschool heeft het invloed gehad op het gebruik van archivistische termen door archivarissen die in de periode 1983-2003 zijn opgeleid. Het merendeel der termen is nog steeds bruikbaar, evenals de betekenis ervan. Termen op het gebied van moderne informatiedragers en van kaarten en prenten ontbreken geheel.

Verspreiding[bewerken]

Het Lexicon is niet vertaald. Het is in Nederland gebruikt van 1983 tot 2003, toen het werd vervangen door de Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (ANV). In 1991 verscheen een 2e druk.