NEN2082

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De norm heeft tot doel een minimale verzameling aan functionele eisen voor informatie- en archiefmanagement in programmatuur te bieden die organisaties kunnen gebruiken bij aanbesteding van bouw, aanschaf of vervanging van applicaties.

Daarnaast biedt deze norm een basis voor auditing en certificering van programmatuur. De norm is ontwikkeld op basis van bestaande reeksen van functionele eisen voor recordsmanagementprogrammatuur, zoals MoReq (2001), ReMANO 2004, DoD 5015.2 (versies 1997 en 2002) en het Kernmodel van Interlab versie 1, 2003.

Tevens is gekeken naar ontwikkelingen in de Verenigde Staten waar de National Archives and Records Administration (NARA) werkt aan zogenoemde Records Management Services (RMS). De NARA onderscheidt zeven functies van archivering: opnemen, vastleggen van de herkomst (context), klasseren, behoud van authenticiteit, bestanddeelvorming (ordenen), verwijderen en beschikbaar stellen. Deze functies zijn in de voorliggende norm herkenbaar.

Deze norm is opgesteld door de normcommissie 38004611 ‘Informatie- en Archiefmanagement’ van het Nederlands Normalisatieinstituut (NEN).

Huidige versie is NEN2082:2008