Nadere eisen contracten, vergunningen en/of licenties en verplichtingen

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

A 4.1[bewerken]

De beheerorganisatie beschikt over actuele en geldige contracten/overeenkomsten met de zorgdrager(s) aangaande het opnemen, bewaren en beschikbaar stellen van digitale archiefbescheiden.

De beheerorganisatie zou een gemeenschappelijke regeling kunnen zijn.

A 4.2[bewerken]

De beheerorganisatie beschikt over actuele en geldige contracten/overeenkomsten met de zorgdrager(s) of andere relevante partijen aangaande onderhoud, toegankelijkheid en verwijdering.

Dit heeft onder meer betrekking op de uitvoering van processen gericht op duurzaamheid, zoals conversie en/of migratie, waarbij de oorspronkelijke informatie mogelijk wordt aangepast. Opgestelde beheerovereenkomsten specificeren alle benodigde rechten en zijn overgedragen aan de beheerorganisatie. Deze overgedragen rechten zijn gedocumenteerd. Vooral bij niet-overheidsarchieven, die voor opname in de bewaaromgeving worden aangeboden en vaak voorzien zijn van zogenaamde bruikleen- of schenkingsovereenkomsten, zijn mogelijk beperkende bepalingen opgenomen.

Verwijdering moet hier gelezen worden als verplaatsing naar een ander systeem of e-depot.

A 4.3[bewerken]

Voor het geval de beheerorganisatie digitale archiefbescheiden opneemt waarvan de eigendom of de rechten onduidelijk zijn, beschikt zij over procedures om aansprakelijkheid en vragen om uitleg daaromtrent af te handelen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de rechthebbenden van digitale foto’s niet bekend zijn, terwijl deze foto’s wel blijvend bewaard moeten worden.

Navigatie[bewerken]

Eisen > Eisen organisatie, beleid en procedures