Nadere eisen creatie ODA

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

B 2.1[bewerken]

De beheerorganisatie beschikt over ontsluitingsinformatie van ieder opgenomen digitaal archiefstuk (ODA) en over een beschreven procedure om de representatie-informatie te testen en waar nodig naar een vooraf vastgesteld niveau te brengen.

Soms is het nodig om aanvullende informatie over het gebruik van de gegevens op te nemen. Zo kan het bijvoorbeeld van belang zijn om aan te geven dat bitdiepte en resolutie cruciaal zijn voor correcte interpretatie van bestanden.

Relatie met de Archiefregeling: art. 20.

B 2.2[bewerken]

De beheerorganisatie controleert bij de creatie van het opgenomen digitaal archiefstuk (ODA) op volledigheid en juistheid en documenteert het proces rond de opname en creatie.

Het ADA moet aantoonbaar consistent, volledig en correct worden getransformeerd tot ODA. Afhankelijk van de aard van de beheerorganisatie kan een ADA ook pas na verloop van tijd getransformeerd worden. Voor ieder ADA moet ook dan kunnen worden aangetoond of en wanneer het is getransformeerd, dan wel geweigerd (=vernietigd). Dat laatste kan bijvoorbeeld het geval zijn als het ADA niet in overeenstemming is met de eisen uit B 1.3.

B 2.3[bewerken]

De beheerorganisatie gebruikt bruikbare, persistente en unieke identificatiekenmerken voor ieder opgenomen digitaal archiefstuk (ODA) en bewaart eventuele historische identificatiekenmerken.

De kenmerken moeten bruikbaar zijn voor het beheer en de toetsing van de bewaaromgeving, maar niet noodzakelijkerwijs voor de ontsluiting van de inhoud voor eindgebruikers.

B 2.4[bewerken]

De beheerorganisatie beschikt voor het opnemen en registreren van de beheerinformatie bij de brongegevens over een beschreven procedure en documenteert de uitvoering daarvan.

Het er om dat alle (soms afzonderlijk geregistreerde) beheerinformatie aantoonbaar op de juiste wijze aan de brongegevens gekoppeld blijft en de integriteit van het ODA gewaarborgd is.

Navigatie[bewerken]

Eisen > Eisen beheer van digitale archiefbescheiden