Onderzoek en beschrijf de mogelijkheden

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

Stap 4 in de categorie Analyse van het Stappenplan Open Data: Onderzoek en beschrijf de mogelijkheden.

Om data open te publiceren moet je weten in welke systemen deze data ‘verborgen’ zit. Je begint dus met in kaart brengen van de softwaresystemen die worden gebruikt. Vervolgens ga je na hoe deze data uit de softwaresystemen te krijgen zijn. Wat zijn de exportformaten? Kan er bijvoorbeeld data geharvest worden met het OAI-PMH protocol. In dat geval kan een hergebruiker de totale beschikbaar gestelde dataset (in batches) downloaden om er vervolgens zelf selecties op te doen of informatie te koppelen. Met een API zie je over het algemeen dan er data wordt verstrekt aan de hand van een gestelde zoekvraag.

Een Application Programming Interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (bron: Wikipedia). Een API alleen is niet voldoende, de API moet goed gedocumenteerd zijn.

Zowel API’s als harvesting kunnen een belasting vormen op servers en bandbreedte. Hergebruikers zijn er niet bij gebaat om systemen zwaar te belasten. Maar het kan wel voorkomen dat zij dit onbewust doen. Hoeveel vragen mogen er gesteld worden per seconde? Door richtlijnen te geven aan hergebruikers kan dit in toom gehouden worden. Voor meer controle kunnen er API keys ingesteld worden. Alleen met een dergelijke technische sleutel kan er dan gebruik worden gemaakt van de API of harvesting dienst. Worden afspraken niet nagekomen of is er sprake van misbruik van kan de API key geblokkeerd worden.


In het volgende overzicht, die nog uitputtend nog gedetailleerd is, geven we kort de bekendste en meest gebruikte software in Nederland weer en de mogelijkheden die deze systemen bieden.

Software Export formaten API OAI-PMH
AdLib xml ja
AskSam ja
Atlantis (DeventIt) xml, csv, pdf, html ja ja
Delving Platform xml ja ja
Excel (Microsoft) xml, csv, pdf nee nee
Filemaker ja ja
ICA AtoM ja ja
Mais Flexis (DE REE) nee ja
Memorix / Maior (Picturae) xml, csv ja ja
Access mdb, csv nee nee
Scope Archiv nee ja
Word (Microsoft) pdf nee nee


Meer informatie[bewerken]

Volgende stap[bewerken]

Stap 5: Onderzoek de juridische aspecten van de data