Opgenomen digitaal archiefstuk - ODA

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving[bewerken]

Normen en standaarden[bewerken]

ED3 (2012)[bewerken]

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

Aangeboden digitaal archiefstuk (ADA), zoals het in verschillende, al dan niet overgebrachte representaties in de bewaaromgeving wordt opgenomen en bewaard voor de lange termijn. Het is zodanig vormgegeven en beschreven, dat het in goede, geordende en toegankelijke staat en met behoud van authenticiteit beheerd kan worden.

Bij de opname wordt gecontroleerd of het ADA voldoet aan de eisen van de archiefwetgeving, in het bijzonder die van hoofdstuk 3 van de Archiefregeling. Bestandsformaat en metadata worden geschikt gemaakt voor duurzame opslag en beheer: onvolkomenheden, zoals virusinfecties, onvolledigheid, onleesbaarheid en onduidelijkheid, worden waar nodig en mogelijk hersteld. Dit kan ook betekenen dat samengestelde brongegevens in onderdelen uiteen worden genomen, waarbij de onderlinge relatie wordt geregistreerd, maar ook dat samenhangende brongegevens als één geheel worden beheerd.

De verschillende representaties in een ADA worden gezamenlijk als één logische eenheid samengebonden door de relatie-informatie, ontsloten en beheerd door middel van de ontsluitingsinformatie (zie afbeelding).

In de eerste versie van ED3 was er nog sprake van Overgedragen digitaal archiefstuk. Aangezien sommige archiefbescheiden al voordat ze wettelijk (Archiefwet 1995, artt. 12 en 13) zijn overgebracht opgenomen worden in een e-depot, is deze term aangepast.


Overgenomen uit

Internationale terminologie[bewerken]

Archival Information Package - AIP

Commentaar[bewerken]

Relaties[bewerken]

Externe verwijzingen[bewerken]

Voorbeeld[bewerken]