Overtuig de medewerkers

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

Stap 3 in de categorie Draagvlak creëren en borgen van het Stappenplan Open Data: Overtuig de medewerkers.

Het management alleen overtuigen is niet voldoende. Het open data-beleid moet ook door collega’s worden uitgedragen, met name de collega’s die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de verschillende beschikbare datasets. Denk aan archivarissen, de beheerder van de fotocollectie / atlas en de bibliothecaris. Zij gebruiken de systemen waaruit eventueel open data gehaald moet worden. Neem ze mee in het verhaal en overtuig ze met inhoudelijke argumenten. Inhoudelijke toegevoegde waarde kan bijvoorbeeld de mogelijkheid tot verbetering van de kwaliteit van data zijn.

Het is goed om een bijeenkomst te organiseren voor medewerkers waarin wordt uitgelegd wat open data is en hoe jouw organisatie er mee omgaat. Creëer vooral ook mogelijkheden voor medewerkers om feedback te geven, niet alleen tijdens een Coret 25 jun 2013 13:09 (CEST)bijeenkomst. Neem feedback serieus en koppel altijd terug, ook als er niets met de suggestie wordt gedaan. Wees bereid te onderhandelen als medewerkers niet meegaan, maar bepaal bovenal vooraf wanneer je voldoende draagvlak hebt om open data in te voeren. Wie zijn de belangrijkste medewerkers om ‘over de streep te trekken’ en wat zijn, volgens jou, daarbij de grootste pijnpunten.

Stel instructies op om ervoor te zorgen dat open data ‘tussen de oren’ zit. Definitieve instructies worden in principe pas opgesteld nadat de pilot heeft plaatsgehad (stap 6).


Meer informatie[bewerken]

Volgende stap[bewerken]

Stap 4: Onderzoek en beschrijf de mogelijkheden