Plaats (TMLO)

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Element 7. Plaats
Definitie Fysieke of virtuele locatie van record.
Waardering Verplicht indien van toepassing Richtlijn: Optioneel Herhaalbaar: Nee Overerving: Ja
Toelichting Doel is het beheer en de terugvindbaarheid van het record en de bestanden die er deel van uit maken. Het gaat hier over de vindplaats van het archiefstuk, dossier, serie of het archief.

De metagegevens van het record kunnen apart van de bestanden opgeslagen worden of bij die bestanden. In de praktijk zal het waarschijnlijk een combinatie van gescheiden opslag en embedding (inkapseling) zijn. Inkapseling heeft als voordeel dat de metagegevens onlosmakelijk verbonden zijn met het bestand maar een dergelijke decentrale bewaring heeft nadelen bij automatische zoekopdrachten. Opslag van de metagegevens in een centrale databank is daarom beter, maar vraagt een bijzondere zorg voor de koppeling met de desbetreffende bestanden.De locatie kan in de loop der tijd wijzigen. Indien zinvol kunnen ‘oude’ locaties geregistreerd worden met element 12: Event geschiedenis.

Waardenverzameling Fysieke locatie: het BAG-adres van de desbetreffende locatie, in de volgorde straatnaam, huisnummer, -letter en toevoeging, postcode, woonplaats.

Virtuele locatie: de url van de virtuele locatie, beginnend met “http”. Andere locaties: benaming van bijvoorbeeld applicatie met unieke sleutel of locatie van offline storage.

Voorbeelden - “Hamburgerstraat 28, 3512NS Utrecht” (adres van de archiefbewaarplaats)

- “http://ergens/absoluut/URI/met/absolute/verwijzing/naar/tekst.txt”