Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Testament

4.034 bytes toegevoegd, 24 mrt 2014 16:52
geen bewerkingssamenvatting
{{Terminologie
|Term_Bron={{Term Bron
|Term_Bron_Titel=Terminologie voor familiearchieven (1984)
|Term_Bron_Omschrijving=Een akte, waarbij een persoon, de erflater, bij uiterste wil over zijn gehele nalatenschap beschikt en welke is opgemaakt ten overstaan van een notaris.
|Term_Bron_Toelichting=* Een ''besloten testament'' is een testament, dat wel bij een notaris is gedeponeerd, maar niet ten overstaan van een notaris is opgemaakt. De daarop of op de omslag gestelde verklaring van de notaris omtrent aanbieding en overneming van het besloten testament is een ''akte van superscriptie''. De verklaring van ontsluiting door de notaris van het gesloten, verzegelde testament is de ''akte van opening''.
* Een ''(h)olografisch testament'' is een geheel door de erflater zelf geschreven testament, vaak in de vorm van een besloten testament opgemaakt.
* Een ''mutueel testament'' is een uiterste wil, opgemaakt door twee of meer personen, die elkaar hierbij wederkerig bevoordelen.
* Een ''fideicommis'' is een testamentaire beschikking, waarbij de bevoordeelde zijn aandeel in de nalatenschap niet rechtstreeks van de erflater ontvangt, maar via (de hand van) een ander, die voor hem was aangewezen als erfgenaam. Synoniem hiervoor is ''erfstelling over de hand''.
* Erfopvolging bij versterf - ''ab intestato'' of ''intestaat'' - heeft plaats wanneer de erflater niet bij uiterste wil over zijn gehele nalatenschap heeft beschikt.
* Erfopvolging in de zijlijn - ''collaterale successie'' - is overgang van een erfenis op een zijtak van de familie van de erflater.
* Het voorrecht van erfgenamen om afstand te doen van een nalatenschap werd het ''beneficium abstinendi'' genoemd.
* Hij die een erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving - ''beneficium inventarii'' - aanvaardt, is voor de schulden slechts aansprakelijk, voor zover zij uit de baten betaald kunnen worden.
|Term_Bron_Relatie=Akte, Verklaring
|Term_Bron_Referentie=Terminologie voor familiearchieven, § 6.2.
|Term_Bron_Categorie=Terminologie-familiearchieven
}}
|Term_Vertaling=
|Term_Verwijzing=
}}
==Omschrijving==
===Archiefterminologie=== ====Terminologie voor familiearchieven (1984)====Een '''testament''' is een [[akte]], waarbij een persoon, de erflater, bij uiterste wil over zijn gehele nalatenschap beschikt en welke is opgemaakt ten overstaan van een notaris. ''Toelichting''* Een ''besloten testament'' is een testament, dat wel bij een notaris is gedeponeerd, maar niet ten overstaan van een notaris is opgemaakt. De daarop of op de omslag gestelde [[verklaring]] van de notaris omtrent aanbieding en overneming van het besloten testament is een ''akte van superscriptie''. De verklaring van ontsluiting door de notaris van het gesloten, verzegelde testament is de ''akte van opening''.* Een ''(h)olografisch testament'' is een geheel door de erflater zelf geschreven testament, vaak in de vorm van een besloten testament opgemaakt.* Een ''mutueel testament'' is een uiterste wil, opgemaakt door twee of meer personen, die elkaar hierbij wederkerig bevoordelen.* Een ''fideicommis'' is een testamentaire beschikking, waarbij de bevoordeelde zijn aandeel in de nalatenschap niet rechtstreeks van de erflater ontvangt, maar via (de hand van) een ander, die voor hem was aangewezen als erfgenaam. Synoniem hiervoor is ''erfstelling over de hand''.* Erfopvolging bij versterf - ''ab intestato'' of ''intestaat'' - heeft plaats wanneer de erflater niet bij uiterste wil over zijn gehele nalatenschap heeft beschikt.* Erfopvolging in de zijlijn - ''collaterale successie'' - is overgang van een erfenis op een zijtak van de familie van de erflater.* Het voorrecht van erfgenamen om afstand te doen van een nalatenschap werd het ''beneficium abstinendi'' genoemd.* Hij die een erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving - ''beneficium inventarii'' - aanvaardt, is voor de schulden slechts aansprakelijk, voor zover zij uit de baten betaald kunnen worden.  ''Overgenomen uit''* [[Terminologie voor familiearchieven]], § 6.2.
''Bron''
* [[ANV]], lemma 9.
==Relaties==
BT: [[Authentieke akte]], [[Proces-verbaal]] RT: [[Codicil]]
==Externe verwijzingen==
==Voorbeeld==
 
[[Categorie:Terminologie]]
[[Categorie:Terminologie-familiearchieven]]
259

bewerkingen

Navigatiemenu