Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Archiefvormer

1.714 bytes toegevoegd, 11 jun 2009 22:51
geen bewerkingssamenvatting
Persoon, groep personen of organisatie die zelfstandige [[archiefvorming]] als een van zijn of haar activiteiten heeft.
 
''Toelichting''
* Synoniem is [[archiefvormend orgaan]].
* Zie voor het begrip zelfstandige archiefvorming de toelichting bij archief, betreffende deelarchief.
* Een natuurlijk persoon kan meer archiefvormers in zich verenigen: bijvoorbeeld zijn eigen persoonlijk archief, dat van het bedrijf waarvan hij directeur is en dat van de vereniging waarvan hij secretaris is.
* Wanneer de archiefvormer ophoudt te bestaan, gaat het afgesloten archief over naar de rechtsopvolger (zo geheten ondanks het feit dat deze geen natuurlijke of rechtspersoon hoeft te zijn), die zijn taken en activiteiten overneemt. De voormalige archiefvormer heet de rechtsvoorganger. Zie [[overdracht]] en [[deponeren]].
* Archiefvormer is een archivistisch begrip, [[zorgdrager]] en [[archiefbeheerder]] zijn archiefwettelijke begrippen: een zorgdrager en een archiefbeheerder kunnen meer archiefvormers impliceren.
* Archiefvormers zijn niet noodzakelijkerswijs tevens rechtspersoon, zelfs Hoge colleges van Staat en ministers zijn dat niet. De staat is wel rechtspersoon, maar geen archiefvormer. Ook 'de' gemeente is wel rechtspersoon, maar de archiefvormers zijn de respectievelijke functionerende colleges, diensthoofden en andere zelfstandige functionarissen. Het begrip [[actor]], dat binnen het Project Invoering Verkorting Overbrengingstermijn (PIVOT) van de Rijksarchiefdienst gedefinieerd is als: een overheidsorgaan of een particuliere organisatie of persoon die een rol speelt op een beleidsterrein, en ook als: het orgaan dat formeel verantwoordelijk is voor de uitvoering van de (nader omschreven) handeling, komt evenmin overeen met het begrip archiefvormer, al kan in een enkel geval een actor tevens archiefvormer zijn.
''Bron''
== Voorbeeld ==
[[CategoryCategorie:Terminologie]]

Navigatiemenu