Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Concordantie

2.174 bytes toegevoegd, 28 dec 2010 22:23
geen bewerkingssamenvatting
==Omschrijving==
===Archiefterminologie===
====Archiefterminologievoor Nederland en Vlaanderen (2003)====Een '''concordantie''' of '''omnummeringstabel''' is een verwijzingstabel tussen de nummering van de [[beschrijving]]en in de [[inventaris]] en een andere of vervallen nummering.
Zie [[Archiefinventaris]].
 
''Toelichting''
* Wanneer de nummering in de [[archiefinventaris]] niet overeenstemt met de volgorde waarin [[archiefstuk]]ken en [[archiefbestanddeel|archiefbestanddelen]] materieel zijn gerangschikt of andersom, wanneer de archiefinventaris niet van een doorlopende nummering is voorzien, maakt men gebruik van een omnummeringstabel of concordans of concordantie.
* Hetzelfde is het geval wanneer een [[archiefinventaris]] door een nieuwe wordt vervangen: eventuele verwijzingen in onderzoeksresultaten naar de vervallen [[nummer]]s blijven dan controleerbaar.
''Bron''
* [[ANV]], lemma 135.
 
 
====Lexicon van Nederlandse archieftermen (1983)====
Een '''concordans''' is een staat waarin de volgens verschillende systemen toegekende (inventaris)nummers naar elkaar verwijzen.
 
''Nadere toelichting''
* De term '''concordans''' is een germanisme en dient vermeden te worden. (Opm. van: [[Gebruiker:Archivarius|Archivarius]] 28 dec 2010 20:23 (UTC))
 
''Overgenomen uit''
* [[Lexicon]], lemma 111.
 
 
====Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven (1898)====
Bij het voorbereiden der nieuwe inventarisatie is het van belang den [[inventaris]] der vroegere ordening te bewaren en daarin bij elk [[nummer|nommer]] te verwijzen naar het [[nummer|nommer]] van den nieuwen [[inventaris]].
 
''Toelichting''
* Aangezien de aanhalingen in oudere werken en de aanteekeningen der archiefonderzoekers veelal berusten op den volgens het vroegere systeem geordenden [[inventaris]] of [[catalogus]], en de [[archivaris]] anders de [[stuk]]ken, die hem met verwijzing naar den ouden inventaris worden gevraagd, niet gemakkelijk zou kunnen vinden, is het noodig dien ouden inventaris of catalogus te bewaren en daarin bij elk [[nummer|nommer]] de verwijzing naar het [[nummer|nommer]] van den nieuwen [[inventaris]] aan te brengen.
 
''Bron''
* [[Handleiding]], § 24, laatste alinea.
 
==Relaties==
[[Categorie:Terminologie]]
[[Categorie:ANV2003]]
[[Categorie:Lexicon1983]]
[[Categorie:Handleiding1898]]
1.092

bewerkingen

Navigatiemenu