TARA Principes

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

TARA principes[bewerken]

Er zijn twee leidende principes voor TARA:

Toegankelijk 
Een onderzoeker kan altijd (=24/7), overal (vanuit iedere locatie) en met ieder medium (pc, mobiel, tablet) onderzoek doen in de collectiedatabases van een archiefdienst. De resultaten van een zoekvraag worden snel en volledig getoond.

Toekomstgericht 
Toekomstige ontwikkelingen (bijvoorbeeld nieuwe diensten en producten, andere collectiedatabases, andere website, fusies) moeten te realiseren zijn, zonder dat de afzonderlijke (front-end / back-end) applicaties moeten worden aangepast.

Afgeleide principes[bewerken]

Hiervan zijn de volgende afgeleiden principes gedefinieerd:

Eén zoekvraag voor meerdere systemen Een onderzoeker kan met één zoekvraag gelijktijdig in verschillende databases zoeken.

Vrijheid in presentatie van zoekresultaten Zoekresultaten kunnen op verschillende manieren worden gepresenteerd. Bij de presentatie moet zowel het object (resultaat) als de context kunnen worden getoond.

(Her)gebruik van gegevens en objecten Een onderzoeker kan de gegevens en objecten die hij/zij heeft gevonden makkelijk (her)gebruiken in een eigen digitale omgeving.

Delen van gegevens en objecten Een onderzoeker kan de gegevens en objecten die hij/zij heeft gevonden eenvoudig delen met anderen via sociale media.

Collecties presenteren op meerdere platforms en media De presentatie van collecties op verschillende platforms en media is eenvoudig te realiseren. Er is sprake van enkelvoudig beheer en meervoudig gebruik.

Samenwerken ondersteunen 
Een gezamenlijke presentatie van collecties (bijvoorbeeld in gezamenlijke themasites, virtuele tentoonstellingen of educatieve projecten) is eenvoudig te realiseren. 
Digitale uitwisseling van gegevens met derden wordt ondersteund. Eventueel samenvoegen van digitale collecties moet kunnen.