TARA Vuistregels

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

TARA Vuistregels[bewerken]

Kies standaarden[bewerken]

Gebruik (open) standaarden voor de uitwisseling van data tussen de verschillende componenten. Standaarden voor structuren en uitwisselen van gegevens bevorderen de toegankelijkheid, de duurzame toepassing en nieuwe mogelijkheden voor de presentatie van archiefinformatie. Een overzicht van relevante standaarden is samengesteld door DEN in DE BASIS voor vindbaarheid.

Ambieer kennis[bewerken]

Kennis is macht. Zorg ervoor dat basale, relevante kennis in de organisatie aanwezig is. Dit helpt je om een goede opdrachtgever, dienstverlener en gesprekspartner te zijn. Wees nooit bang voor het stellen van vragen, je hoeft geen expert te zijn om een ontwikkeling te kunnen volgen. Bereid je goed voor, ontwikkel een visie en formuleer je eigen wensen. Volg de realisatie daarvan met aandacht en bedenk: wie betaalt, bepaalt.

Verdeel en heers[bewerken]

Koppel de componenten die een eigen taak hebben los van componenten met een andere taak. Een open architectuur is gebaseerd op het scheiden van verschillende verantwoordelijkheden. Zo is het efficiënter om applicaties voor presentatie te scheiden van applicaties voor beheer of opslag. Gewenste aanpassingen in de ene component kunnen namelijk eenvoudiger en goedkoper gerealiseerd worden wanneer dit geen consequentie heeft voor andere componenten. De verschillende componenten communiceren met elkaar op basis van standaarden.

Blijf cool[bewerken]

Geef ieder informatieobject een eenmalige en leesbaar webadres (URL). Een unieke, heldere en vaste benaming van een bron is ‘cool’ en verwijst blijvend (persistent) naar dezelfde inhoud. ‘Coole’ webadressen zijn begrijpelijk voor zowel mensen als machines. Het gebruik ervan bevordert duurzame vindbaarheid van data.

Begeer documentatie[bewerken]

Streef naar ‘open documentatie’ van gebruikte software applicaties. Deze documentatie is voor iedereen vrij toegankelijk en bijvoorbeeld beschikbaar via internet. Wanneer publicatie ervan niet mogelijk is, zorg dan dat je te allen tijde zelf de beschikking hebt over de documentatie van gebruikte componenten. Deze geeft inzicht in de gekozen protocollen en standaarden en biedt essentiële informatie voor aansluiting bij andere componenten en de mogelijkheden voor toekomstige doorontwikkeling.