Zet een pilot op

Uit ArchiefWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

Stap 6 in de categorie Testen van het Stappenplan Open Data: Zet een pilot op.

Om ervaringen op te doen met open data is het een goed idee om een kleine pilot op te zetten. Kies een onomstreden dataset met bijvoorbeeld alleen werken in het publieke domein. Onderzoek naar de auteursrechten kunnen in dit geval achterwege blijven.

Als je een dataset hebt uitgekozen, dan ga je ten eerste na met welke software deze dataset wordt beheerd. Breng (in samenwerking met de collectiebeheerder) vervolgens de mogelijkheden van deze software in kaart. Is er een API? Kan er vanuit de software data geharvest worden via OAI PMH? Indien beide mogelijkheden niet bestaan, welke export formaten zijn dan beschikbaar - CSV, XML etc. Geef een datastamp mee.

Vervolgens bepaal je hoe je de data beschikbaar wilt stellen. Het is belangrijk de data op bekende locaties te publiceren. Biedt de open data altijd (ook) via je eigen website aan, maar kies daarnaast andere locaties.

Tot slot is het belangrijk te communiceren over de beschikbare data. Beschrijf daartoe de data in een datablog en publiceer dit blog op je eigen website en via andere kanalen (bijvoorbeeld Open Cultuur Data). Onderwerpen datablog:

  • inhoud
  • formaat
  • licentie
  • manier waarop data wordt aangeboden
  • hoe vaak wordt data ververst

Onder “meer informatie” vind je verwijzingen naar datablogs van een aantal Nederlandse archiefinstellingen. Maak gebruik van de kennis en ervaringen van deze archiefinstellingen. Je kunt in je datablog vragen (maar niet verplichten!) of gebruikers willen melden dat ze je dataset gebruikt hebben.

Meer informatie[bewerken]

Volgende stap[bewerken]

Stap 7: Communiceer ervaringen